Kurczak w sosie śliwkowym, ziemniakami i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2402
Kurczak w sosie śliwkowym, ziemniakami i jajkiem
fot. polytikus / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na sos:
  • 20 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Jajka włożyć do rondla, potem zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i połączyć z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Do ugotowanych składników dodać masło, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość utłuc tłuczkiem. Utłuczone składniki dodać do ugotowanego mięsa. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Przygotować sos: śliwki kalifornijskie pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone drobno śliwki, po czym zalać bulionem warzywnym i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów