Pasztet rybny z jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1599
Pasztet rybny z jajkami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g tuńczyka w oleju
  • 200 g masła
  • 100 g wędzonej sardeli
  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapary osączyć z zalewy i rozgnieść w moździerzu na drobne kawałki. Rozdrobione przełożyć do miski. Chleb czerstwy pozbawić skórek, namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć z wody i dodać do rozdrobnionych kaparów. Tuńczyka osączyć z oleju i dodać do składników. Następnie dodać do tego wędzoną sardelę oraz 150 g masła. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko i roztrzepać trzepaczką. Stopić 50 g masła na patelni i wlać do tego roztrzepane jajka. Całość smażyć do czasu, aż jajka się zetną z obu stron. Po ścięciu jajek ściągnąć je z ognia i wyłożyć na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wyłożone jajka nałożyć szybko wymieszane składniki rybne i wszystko razem zwinąć w jeden rulon. Zawinięte składniki razem z papierem włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć papier, rulon wysmarować pikantnym keczupem, po czym podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy