Chille relleno

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1722
Chille relleno
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 25 g żółtego sera w plastrach
  • 6 zielonych papryk
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 papryczki czerwone chili.
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie papryki umyć, osączyć z wody i pozbawić nasion. Następnie paprykę czerwoną, żółtą oraz chili pokroić w drobną kostkę i razem wymieszać w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć do momentu jego zarumienienia się. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojoną papryką. Wymieszane składniki przełożyć do pozbawionej nasion zielonej papryki i przełożyć plastrami żółtego sera. Wszystko włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do całości.

0 komenatrzy