Koulourakia

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2336
Koulourakia
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1 jajko
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • Wypełnienie:
  • 4 dojrzale pomidory
  • 2 łyżki tartego sera ementalera
  • 2 łyżki tartego sera wędzonego Gouda
  • 1 łyżka mielonego oregano

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 7 minut. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić z elastyczne ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek, jeszcze raz dokładnie wyrobić ręcznie, po czym wszystko nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Rozwałkowane pociąć na prostokąty o wymiarach 25 x 10 cm.

Przygotować wypełnienie: pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na pokrojone prostokąty. Następnie dodać do tego oba tarte sery, posypać oregano i całość zwinąć w rulony. Rulony uformować w wianki i wszystko razem połączyć. Złączone wianki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto ponacinać nożem wokół. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a roztrzepanym wysmarować całość.

Wszystko posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tacę i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów