Dorsz z ziemniakami i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2181
Dorsz z ziemniakami i jajkiem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego dorsza
  • 5 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka włożyć do rondla, potem zalać 1 l wody i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Wędzonego dorsza pozbawić skóry, ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do odcedzonych ziemniaków. Następnie dodać do tego masło i wszystko ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite składniki dodać do jajek na talerzu. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów