Sernik z rodzynkami, nektarynami i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1881
Sernik z rodzynkami, nektarynami i miodem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g okrągłych ciastek biszkoptowych
  • 20 g masła
  • 20 g cukru
  • 5 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 3 nektaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki kakao do posypania blachy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 kg białego sera twarogowego

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i razem z białym serem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zmielone składniki przełożyć do miski. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Wbić do tego jajka, wlać ekstrakt waniliowy, dodać masło, wsypać cukier, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać kakao, a spód wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć na to masę serową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Nektaryny umyć, osączyć z wody, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na ciasto. Miód przelać do rondla, podgrzać na małym ogniu i polać nim całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów