Chleb bananowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1062
Chleb bananowy
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 5 g rodzynek
  • 5 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Wanilię rozkroić ostrym nożem i wybrać nasiona wanilii. Następnie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do zmiksowanej masy wbić jajka, dodać nasiona wanilii i nadal miksować przez 2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i mielony cynamon. Wymieszane składniki wsypać stopniowo do miksowanej masy i miksować przez kolejne 2 minuty. Potem dodać zmiksowane banany, rodzynki oraz orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

2 komentarze

To w końcu gałka muszkatołowa czy cynamon?!

Masz rację, to cynamon

Podobne przepisy