Słodkie tagliatelle

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Słodkie tagliatelle

    Dodane przez: iwona

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 2 jajka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka i dodać startą skórkę cytrynową. Zagnieść elastyczne ciasto, podsypać je 2 łyżkami mąki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie rozwałkowane ponownie podsypać pozostałą mąką i zwinąć w rulon. Rulon ostrym nożem pociąć na 1,5 cm paski, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy

Podobne przepisy