Słodkie tagliatelle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1974
Słodkie tagliatelle
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 2 jajka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka i dodać startą skórkę cytrynową. Zagnieść elastyczne ciasto, podsypać je 2 łyżkami mąki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie rozwałkowane ponownie podsypać pozostałą mąką i zwinąć w rulon. Rulon ostrym nożem pociąć na 1,5 cm paski, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów