Rogaliki z bitą śmietaną

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Rogaliki z bitą śmietaną

    Dodane przez: iwona

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 360 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cieplej wody

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować ciepłą wodą. Następnie z namoczonego ciasta wyciąć równe trójkąty o długości podstawy do 8 cm i zawinąć na odpowiednie foremki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, oraz foremek i przestudzić. Śmietanę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na sztywną pianę, przełożyć ją do upieczonego ciasta i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu polać całość.

0 komentarzy

Podobne przepisy