Rogaliki z bitą śmietaną

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3792
Rogaliki z bitą śmietaną
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 360 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cieplej wody

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować ciepłą wodą. Następnie z namoczonego ciasta wyciąć równe trójkąty o długości podstawy do 8 cm i zawinąć na odpowiednie foremki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, oraz foremek i przestudzić. Śmietanę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na sztywną pianę, przełożyć ją do upieczonego ciasta i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów