Budyń z jabłkami, migdałami i kruszonką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2726
Budyń z jabłkami, migdałami i kruszonką
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g mielonych migdałów
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • Na budyń:
  • 500 ml mleka skondensowanego
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • Na kruszonkę:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania deseru

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu. Potem wsypać do tego orzechy oraz cukier, wymieszać i smażyć kolejne 10 minut. Usmażone ściągnąć z ognia.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Następnie dodać do tego pokrojone masło i z całości zagnieść ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać małe kawałeczki, które następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczoną kruszonkę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować budyń: wanilię rozciąć i wydobyć z niej nasiona. Następnie odlać 0,5 szklanki mleka, a resztę zagotować z nasionami wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem oraz mąką i dodać do gotowanych składników. Wszystko wymieszać i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć do kieliszków deserowych. Na gotowy budyń nałożyć usmażone wcześniej jabłka z migdałami.

Na koniec wszystko posypać upieczoną kruszonką oraz cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów