Wołowina po francusku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3802

Składniki:

  • 75 dag wołowiny
  • 25 dag cebuli
  • 40 dag marchewki
  • 25 dag pieczarek
  • 15 dag przerośniętego wędzonego boczku
  • 6 łyżek oleju
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250ml rosołu (może być z kostki)
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę i boczek kroimy w paski, marchew w krążki, cebulę i pieczarki w kostkę. Boczek podsmażamy na oleju, po wyjęciu boczku w tym samym oleju podsmażamy jeszcze warzywa, a na końcu wołowinę. Dodajemy listki laurowe, tymianek, sól i pieprz do smaku. Wlewamy połowę wina i rosołu - resztą podlewamy od czasu do czasu. Po czasie wrzucamy do wołowiny boczek i warzywa i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aby wszystko się dobrze połączyło.

Autor: mateusz

0 komenatrzy

Podobne przepisy