Ciastka marcepanowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Ciastka marcepanowe

    Dodane przez: arek

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g białej masy marcepanowej do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy dodać masę marcepanową i nadal ucierać. Potem wsypać do tego wymieszaną mąkę, po czym wszystko dobrze wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, owinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,8 mm. Wyciąć dowolne kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać widelcem na talerzu z 1 łyżką wody, po czym roztrzepanym wysmarować ułożone na blasze ciastka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy