Tarta z konfiturą wiśniową

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Tarta z konfiturą wiśniową

    Dodane przez: arek

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 140 g cukru
  • 4 łyżki gotowej konfitury wiśniowej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 otarta skórka cytrynowa

Opis przygotowania

Masło wraz z cukrem zmiksować mikserem na wysokich obrotach. Do zmiksowanych składników dodać żółtka oraz 1 całe jajko i ponownie zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty, wsypywać mąkę i wciąż miksując, wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Jedną rozwałkowaną część przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a z drugiej części wyciąć ozdobne, cienkie paski. Na ciasto w formie wyłożyć gotową konfiturę wiśniową, a całość przełożyć ozdobnymi paskami ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy