Rolada z lasagne

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2658
Rolada z lasagne
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g makaronu lasagne (płaty)
  • 150 g mięsa wołowego bez kości
  • 150 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 20 g pieczarek
  • 5 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki, mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mięso wołowe oraz wieprzowe pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Makaron lasagne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony wyłożyć na stolnicę i wysmarować przecierem pomidorowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso wołowe oraz wieprzowe, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i razem smażyć. W połowie smażenia dodać do tego pokrojone pieczarki, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki, wymieszać i przełożyć na wysmarowany przecierem makaron. Całość zawinąć w rulony, po czym posypać tartym parmezanem i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów