Zaalouk (krem z bakłażana)

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zaalouk (krem z bakłażana)

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 8 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 1 duży bakłażan
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w drobną kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Następnie odcedzić, przełożyć na sito, łyżką drewnianą odcisnąć nadmiar wody i przetrzeć przez nie. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone drobno pomidory, wsypać mielony kminek, paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu i smażyć przez 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Smażone składniki wymieszać drewnianą łyżką, po czym ugnieść je podczas smażenia. Następnie dodać do tego przetartego bakłażana, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minut na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę udekorować pokrojoną w plastry cytryną oraz osączonymi z zalewy oliwkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy