Kawa po wiedeńsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3934
Kawa po wiedeńsku
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany (gęstej i dość tłustej)
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 szklanki kawy mocno zaparzonej w ekspresie
  • 2-3 łyżeczki likieru kawowego

Opis przygotowania:

Cukier ubij ze śmietaną na jednolitą masę i wstaw do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin. Kawałek czekolady zetrzyj na wiórki, a resztę rozpuść wraz ze śmietaną (2-3 łyżki) i likierem. Do tak przygotowanej masy dodaj zaparzoną kawę, ogrzewaj na małym ogniu do pojawienia się pęcherzyków. Wlej do naczyń, na wierzchu ozdób bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

Autor: kucharka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów