Kawa po wiedeńsku

kucharka

Autor:

Przepisów: 3

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 szklanka śmietany (gęstej i dość tłustej)
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 szklanki kawy mocno zaparzonej w ekspresie
  • 2-3 łyżeczki likieru kawowego

Opis przygotowania

Cukier ubij ze śmietaną na jednolitą masę i wstaw do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin. Kawałek czekolady zetrzyj na wiórki, a resztę rozpuść wraz ze śmietaną (2-3 łyżki) i likierem. Do tak przygotowanej masy dodaj zaparzoną kawę, ogrzewaj na małym ogniu do pojawienia się pęcherzyków. Wlej do naczyń, na wierzchu ozdób bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

0 komentarzy

Podobne przepisy