Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9952
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem
fot. Kat Johnston / Sanura Sakai / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 30 g tartego sera żółtego
  • 6 ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Następnie odcedzić, przekroić na połówki i wydrążyć w nich środki. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie wydrążone środki z ziemniaków utłuc tłuczkiem, po czym dodać do tego z tarty ser żółty, pokrojony boczek, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i przełożyć do wydrążonych ziemniaków. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec, do czasu zarumieniania się boczku. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów