Omlet z krewetkami i pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2385
Omlet z krewetkami i pieczarkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 krewetek tygrysich
  • 6 pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka mleka
  • natka jarmużu do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Jajka wbić do rondla, po czym wsypać do nich mąkę, wlać mleko i całość roztrzepać trzepaczką. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone krewetki i pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników wlać roztrzepane jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować jarmużem oraz pokrojoną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów