Gyros z pieczarkami, warzywami i jogurtem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Gyros z pieczarkami, warzywami i jogurtem

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g pieczarek
  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żabki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić z obu stron na małym ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na pitę. Pomidory pokroić w plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry i dodać do całości. Wszystko zalać jogurtem naturalnym, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką jarmużu.

0 komentarzy

Podobne przepisy