Bakłażan z makrelą i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1712
Bakłażan z makrelą i rodzynkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 5 g rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 wędzona makrela
  • szczypiorek
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Makrelę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić na małe kawałki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana, wsypać sparzone rodzynki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie do smażonych składników dodać pokruszoną rybę, po czym wszystko zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Tuż przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów