Kurczak z cebulą w pomarańczach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1910
Kurczak z cebulą w pomarańczach
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • natka selera
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Piersi kurczaka umyć, pokroić na kawałki, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać zmiksowane pomarańcze, ugotowane wcześniej piersi kurczaka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem prze 2 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów