Sałatka z wodorostów kelp

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3750
Sałatka z wodorostów kelp
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g suszonych wodorostów morskich kelp
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Wodorosty sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej sezamowy na patelni i zeszklić na nim czosnek z dymką. Potem dodać do tego osączone w wody wodorosty, pokrojony szczypiorek, po czym wlać do tego sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko doprawić do smaku brązowym cukrem, pieprzem, solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 5 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (1)

300 g suszonych wodorostow to chyba pomyłka? - byłaby to wielka paka nie do przejedzenia, nie mówiąc o tym, że 2 szkl. wody przykryloby ledwie dno

Podobne przepisy

Więcej przepisów