Ravioli z królika, szałwii i warzyw

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Ravioli z królika, szałwii i warzyw

    Dodane przez: iwona

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 g combra z królika (bez kości)
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • garść świeżej szałwii
  • sol
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Warzywa, mięso oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Ziemniaki, seler, oraz marchew zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować ze skórą do miękkości i odcedzić. Ugotowane składniki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmielić maszynką do mięsa. Zmielone składniki przełożyć do miski. Mięso z królika również przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wymieszane z czosnkiem mięso z królika, doprawić do smaku pieprzem i solą. Szałwię podzielić na dwie połówki, po czym jedną pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa, a drugą pozostawić w całości. Dodane składniki wymieszać i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i połączyć z przepuszczonymi przez maszynkę warzywami. Następnie wbić do tego jajko i całość wyrobić ręcznie w misce.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, wbić jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Na jedną z rozwałkowanych części ciasta nałożyć łyżką wyrobione składniki i nakryć drugą połowa rozwałkowanego ciasta. Z całości wyciąć kubkiem krążki, dokładnie zlepić końce i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody.
Ravioli gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić w rondlu, dodać do niego pozostawioną część szałwii, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i polać potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy