Bezy ze śmietaną i owocami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5 truskawek
  • 2 kiwi
  • 1 mango
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na bezy:
  • 4 białka jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania

Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na drobne kawałki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno.
Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, wsypać cukier i całość ubić trzepaczką na sztywną pianę. Przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec około 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie śmietanę ubić z cukrem na puszystą pianę, po czym przełożyć ją do kolejnej szprycy i wycisnąć na upieczone bezy.
Na koniec posypać pokrojonymi owocami.

0 komentarzy

Podobne przepisy