Madeleines

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania

Masło stopić w rondlu i lekko przestudzić. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka wbić do miski, wsypać do tego cukier i razem zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników wsypać powoli wymieszaną mąkę, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy i nadal miksować, aż do utworzenia się jednolitej masy. Zmiksowane składniki przełożyć na małe foremki przypominające muszelki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy