Madeleines

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2272
Madeleines
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu i lekko przestudzić. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka wbić do miski, wsypać do tego cukier i razem zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników wsypać powoli wymieszaną mąkę, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy i nadal miksować, aż do utworzenia się jednolitej masy. Zmiksowane składniki przełożyć na małe foremki przypominające muszelki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)