Tortellini z serem i orzeszkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2473
Tortellini z serem i orzeszkami
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cieplej wody
  • Wypełnienie:
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajka, wlać 2 łyżki ciepłej wody i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.

Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczony wymieszać z tartym parmezanem i umytą oraz pokrojoną drobno bazylią. Dodać do tego śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i wyspać gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta.

Wszystko zlepić ręcznie, po czym złożyć na pół, tworząc uszka i ponownie zlepić. Zlepione wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać do tego orzeszki pinii. Smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Gotową potrawę posypać majerankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów