Tortellini z serem i orzeszkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 g orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cieplej wody
  • Wypełnienie:
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajka, wlać 2 łyżki ciepłej wody i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczony wymieszać z tartym parmezanem i umytą oraz pokrojoną drobno bazylią. Dodać do tego śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i wyspać gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, po czym złożyć na pół, tworząc uszka i ponownie zlepić. Zlepione wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać do tego orzeszki pinii. Smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Gotową potrawę posypać majerankiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy