Tofu ze szparagami w sosie holenderskiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g tofu
  • 25 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki jarmużu do dekoracji
  • sól
  • Na sos:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Tofu pokroić na plastry, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Na smażone tofu wyłożyć wcześniej ugotowane szparagi.
Przygotować sos holenderski: masło roztopić w rondlu. Żółtka ubić trzepaczką z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Do utartych żółtek wlewać powoli roztopione masło, cały czas ucierając na jednolitą masę. Utarte składniki przelać na potrawę.
Wszystko udekorować gałązkami jarmużu.

0 komentarzy

Podobne przepisy