Ryż z bakłażanem, tofu i nasionami dyni

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g tofu
  • 20 g łuskanych nasion dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 bakłażan
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w cienkie plastry. Bakłażana umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać do tego pokrojone tofu, bakłażana, nasiona dyni, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, mielonym imbirem i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z ryżem.

0 komentarzy

Podobne przepisy