Zapiekanka ziemniaczana z rodzynkami i orzeszków

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 25 g rodzynek
  • 15 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach na półmiękko. Ugotowane odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ziemniaków. Dodać do tego orzeszki pinii i oprószyć szczyptą soli. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Gotową potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

0 komentarzy

Podobne przepisy