Zapiekanka ziemniaczana z rodzynkami i orzeszków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2069
Zapiekanka ziemniaczana z rodzynkami i orzeszków
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g rodzynek
  • 15 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach na półmiękko. Ugotowane odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ziemniaków. Dodać do tego orzeszki pinii i oprószyć szczyptą soli. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Gotową potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów