Tarta szparagowo-malinowa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 25 g zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 1 szklanka malin
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania

Szparagi oraz maliny umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnic i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do odpowiednich foremek na ciasto.
Przygotować wypełnienie: jajka wbić do rondla i zmiksować z tartym serem żółtym, potem całość przelać na ciasto. Dodać do tego pokrojone szparagi, maliny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni.
Piec na złoty kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy