Pomidory pieczone

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garstka świeżego tymianku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania

Pomidory umyć, osaczyć z wody i pokroić na połowy. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 stopni i piec do 2-3 godzin. Kiedy pomidory lekko się podsuszą, należy otworzyć piekarnik i oprószyć je szczyptą ziół prowansalskich, solą, pieprzem i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać oliwą z oliwek. Przed podaniem całość udekorować świeżym tymiankiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy