Tarta z botwiną, mango i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1570
Tarta z botwiną, mango i serem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 150 g mąki razowej
  • 59 ml masła
  • 20 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • Wypełnienie:
  • 100 ml mleka
  • 70 g tartego sera cheddar
  • 3 jajka
  • 2 pęczki botwiny
  • 1 dojrzałe mango

Opis przygotowania:

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać z mieloną kolendrą i szczyptą soli. Wlać do niej letnią wodę, dodać masło i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć na blachę do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: botwinę oraz mango umyć i osączyć z wody. Następnie botwinę posiekać drobno. Mango obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i połączyć z posiekana botwiną. Dodać do tego tarty ser cheddar, wlać mleko, wbić jajka, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na ciasto, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 25 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów