Fattoush

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 chlebki pita
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i dodać do składników wraz z pokrojoną drobno rzodkiewką, natką zielonej pietruszki i miętą. Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia, pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, zalać sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy