Kotlety z cukini i groszku

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g cukinii
  • 100 g mrożonego groszku
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g sera feta
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka krojonej natki zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka krojonego szczypiorku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, odcisnąć z niej nadmiar soku i przełożyć do miski. Paprykę zieloną pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i połączyć z cukinią. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników wraz z rozmrożonym, zielonym groszkiem, natką zielonej pietruszki oraz szczypiorkiem. Wbić do tego jajko i wsypać mąkę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie, Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, a następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę posypać pokruszonym drobno serem feta i udekorować pokrojoną w plastry papryką chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy