Makrela grillowana z soczewicą i kaszą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1725
Makrela grillowana z soczewicą i kaszą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g soczewicy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 filety z makreli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę moczyć w bulionie warzywnym razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym na 3 godziny. Następnie powyższe składniki ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Kaszę jęczmienną zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do ugotowanej soczewicy. Następnie czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku wlać sok z limonki, po czym dodać do tego mieloną paprykę chili, goździki, kurkumę, imbir, kolendrę, kminek, cukier brązowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wysmarować nimi filety z makreli. Wysmarowane filety przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z grilla i dodać do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pozostałych składników wraz z pokrojonymi pomidorami. Na koniec wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów