Ricotta z ciastem francuskim

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ricotta z ciastem francuskim

    Dodane przez: wd2005

    jamieanne / CC-BY-ND 2.0

  • Ricotta z ciastem francuskim

    Dodane przez: wd2005

    jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 280 g jogurtu waniliowego
  • 240 g sera ricotta
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka grubego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki cieplej wody

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, potem namoczyć ciepłą wodą i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Oprószyć je grubym cukrem i pokroić na cienkie plastry o szerokości 1,5 cm. Pokrojone przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Ser ricotta zmiksować mikserem z jogurtem waniliowym, cynamonem i tartą skórką pomarańczową. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i dodać do upieczonego ciasta.

0 komentarzy

Podobne przepisy