Ricotta z ciastem francuskim

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2488
Ricotta z ciastem francuskim
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 280 g jogurtu waniliowego
  • 240 g sera ricotta
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka grubego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki cieplej wody

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, potem namoczyć ciepłą wodą i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Oprószyć je grubym cukrem i pokroić na cienkie plastry o szerokości 1,5 cm. Pokrojone przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Ser ricotta zmiksować mikserem z jogurtem waniliowym, cynamonem i tartą skórką pomarańczową. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i dodać do upieczonego ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów