Cytrynowiec

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3725
Cytrynowiec
fot. alice-palace / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • bułka tarta
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać proszek do pieczenia, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie połączyć żółtka z pianą cały czas ubijając. Wsypywać bardzo powoli mąkę pszenną i ziemniaczaną. Blachę posypać bułką tartą, wyłożyć na nią wyrobione ciasto i piec jak biszkopt przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masę do ciasta wykonać z 1 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, cukru waniliowego, soku z cytryny, 1 szklanki wody, połowy szklanki mleka i dwóch łyżek mąki ziemniaczanej. Wykonanie masy należy rozpocząć od zagotowania wody z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać do gotującej sie wody, cały czas mieszając. Masa ma wyglądać jak budyń. Gotową masę lekko schłodzić, przekroić upieczone ciasto w plastry i wyłożyć je masą. Wykonanie lukru: 4 czubate łyżki cukru pudru, sok z połowy cytryny utrzeć mikserem i polać nim wierzchnią warstwę ciasta. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)