Makrela z porem i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1757
Makrela z porem i pomarańczą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki zielonych oliwek z zalewy
  • 1 wędzona makrela
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól

Opis przygotowania:

Por umyć, pokroić na kawałki, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować przez 15 minut. Ugotowany ściągnąć z ognia i połączyć z osączonymi z zalewy oliwkami. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Makrelę wędzoną obrać z ości, usunąć łeb i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do całości. Pomarańcze czerwone sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i obrać je ze skóry. Jedną pomarańczę podzielić na plastry i dodać do potrawy, natomiast z drugiej wycisnąć sok. Sok z pomarańczy zmieszać z musztardą francuską, octem, miodem oraz olejem i polać wszystko.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów