Makrela z porem i pomarańczą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki zielonych oliwek z zalewy
  • 1 wędzona makrela
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól

Opis przygotowania

Por umyć, pokroić na kawałki, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować przez 15 minut. Ugotowany ściągnąć z ognia i połączyć z osączonymi z zalewy oliwkami. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Makrelę wędzoną obrać z ości, usunąć łeb i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do całości. Pomarańcze czerwone sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i obrać je ze skóry. Jedną pomarańczę podzielić na plastry i dodać do potrawy, natomiast z drugiej wycisnąć sok. Sok z pomarańczy zmieszać z musztardą francuską, octem, miodem oraz olejem i polać wszystko.

0 komentarzy

Podobne przepisy