Hummus z chili i oliwkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2785
Hummus z chili i oliwkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g gotowej pasty sezamowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 1 łyżka zalewy z ciecierzycy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Ciecierzycę osączyć z zalewy (zostawić jedynie 1 łyżkę zalewy), dodać do tego pastę sezamową, pokrojony czosnek oraz wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym całość zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na talerz, oprószyć mieloną papryką chili, dodać oliwki osączone z zalewy, potem zalać 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów