Kalafior zapiekany z papryką i oliwkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2214
Kalafior zapiekany z papryką i oliwkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g papryki konserwowej w zalewie
  • 100 g czarnych oliwek w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól morska
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kalafiora oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osaczyć z wody. Następnie kalafiora pokroić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i posypać kalafiora. Oliwki oraz paprykę konserwową osączyć z zalewy, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli morskiej oraz pieprzem, zalać sokiem z limonki zmieszanym z oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piec do czasu, aż kalafior się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć, posypać natką zielonej pietruszki i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów