Barszcz buraczany z miętą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1471
Barszcz buraczany z miętą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonych buraczków
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • 1 skórka z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • garść świeżej mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone obrać ze skóry, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić (nie wylewać wody) i zetrzeć je na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Skórkę z limonki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić drobno i dodać do startych buraków. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, przełożyć do rozgrzanego oleju w rondlu i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać pokrojony imbir, wymieszane buraczki ze skórka cytrynową, wsypać mieloną paprykę chili, wlać mleko kokosowe i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Potem do całości wlać pozostawioną wodę z ugotowanych wcześniej buraków, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojona drobno natkę zielonej pietruszki oraz mięte i gotować jeszcze przez 1,5 minuty. Potem wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i wymieszać z jogurtem naturalnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów