Tortilla z polędwicą wedzoną, papryką i awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2114
Tortilla z polędwicą wedzoną, papryką i awokado
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonej polędwicy wołowej
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, zmiażdżyć widelcem razem z sokiem z limonki i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Zmiażdżone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Placki tortilli namoczyć ciepłą wodą, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z jednej strony przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, wyłożyć rozdrobnioną na kawałki polędwicę wołową oraz zmiażdżone awokado. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulą i czosnek. Do zeszklonych składników dodać suszone patki chili, pokrojoną paprykę i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na małym ogniu. Smażone składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów