Ptysie z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2766

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 15 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 4 dag orzechów włoskich bez łupin
  • 4 dag keczupu
  • sól
  • pieprz i curry do smaku
  • Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 250 ml mleka lub wody
  • 8 dag masła lub margaryny
  • 4-5 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Grzyby umyj, namocz, ugotuj i pokrój w paseczki. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż. Orzechy sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj, połącz z grzybami, cebulą, keczupem i dopraw do smaku.
Wodę lub mleko zagotuj z masłem i solą, wsyp do niej przesianą mąkę, odstaw z płyty kuchennej, rozbij grudki. Następnie postaw ponownie na płycie, lekko podgrzewaj ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Garnek odstaw, ciasto lekko przestudź i wbijaj do niego po jednym jajko, dobrze ciasto wyrabiając. Na koniec dodaj do ciasta proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wyrób. Ciasto można także zmiksować. Blachę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i przez "szpryckę" wyciskaj na nią okrągłe ciasteczka o podstawie ok. 4 cm, w odległości co 3 cm od siebie. Piecz w nagrzanych piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 175-180°C. Piecz pierwsze 10-15 minut nie zaglądając do piekarnika. Po upieczeniu zdejmij ptysie z blachy, przetnij poziomo ostro nożem na połówki i napełnij farszem. Zagrzej.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów