Homar z ryżem i sokiem pomarańczowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 homary mrożone
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Homara rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego. Oczyszczone mięso zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni na małym ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, przekroić je na połówki i wycisnąć z nich sok. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Następnie wymieszanym sokiem zalać potrawę. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy