Gołąbki jaglane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 1 kg kaszy jaglanej
  • 1 kapusta
  • 4 cebule
  • 10 dag tłuszczu
  • olej
  • sól i pieprz

Opis przygotowania

Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzątkiem, zaczekać aż napęcznieje i nabierze wody. Następnie wysypać ją do miski. Pokroić drobno 2 cebule, zrumienić na tłuszczu, dodać do kaszy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Kapustę po wykrojeniu głąba sparzyć wrzątkiem, po czym wyciągnąć z wodzy i rozłożyć z niej liście. W liście napchać łyżką farszu z kaszy, pozawijać i ułożyć w garnku. Gołąbki podlać niewielką ilością wody, dodać odrobinę smalcu i dusić , aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podawać okraszone cebulą przysmażone na oleju.

0 komentarzy

Podobne przepisy