Escabeche z tuńczyka

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2171
Escabeche z tuńczyka
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego oregano
  • sól

Opis przygotowania:

Rybę oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie filety z tuńczyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej ryby. Ocet dokładnie wymieszać z miodem oraz winem i przelać do składników. Wszystko oprószyć solą, kminkiem, oregano, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, po czym jeszcze raz wymieszać i na 8 godzin odstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów