Escabeche z tuńczyka

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego oregano
  • sól

Opis przygotowania

Rybę oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie filety z tuńczyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej ryby. Ocet dokładnie wymieszać z miodem oraz winem i przelać do składników. Wszystko oprószyć solą, kminkiem, oregano, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, po czym jeszcze raz wymieszać i na 8 godzin odstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy