Babeczki krzyżowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1781
Babeczki krzyżowe
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 5 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • szczypta soli
  • Na lukier:
  • 150 g cukru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z cukrem, po czym połączyć z mąką. Wbić do tego jajko, wsypać sparzone rodzynki i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier utrzeć z białkiem jajka oraz sokiem cytrynowym na szklistą masę i nałożyć ją krzyżowo na przestudzone bułki. Podawać do spożycia, gdy lukier zastygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów