Babeczki krzyżowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Babeczki krzyżowe

    Dodane przez: iwona

    jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 5 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • szczypta soli
  • Na lukier:
  • 150 g cukru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z cukrem, po czym połączyć z mąką. Wbić do tego jajko, wsypać sparzone rodzynki i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier utrzeć z białkiem jajka oraz sokiem cytrynowym na szklistą masę i nałożyć ją krzyżowo na przestudzone bułki. Podawać do spożycia, gdy lukier zastygnie.

0 komentarzy

Podobne przepisy