Burger z awokado, serem i burakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2416
Burger z awokado, serem i burakami
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 bułki do burgerów
  • 2 duże, czerwone buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 awokado
  • 2 ogórki korniszony
  • 2 pomidory
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 główka sałaty
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać 3 szklankami wody, ugotować ze skórą, potem odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Bułki przekroić na połówki. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Awokado obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z mięsem mielonym. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować płaskie kotlety i smażyć na patelni w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Na liście sałaty wyłożyć plastry sera żółtego, pokrojone pomidory oraz osączone z tłuszczu smażone kotlety. Dodać do tego zmiksowane awokado i całość zawinąć sałatą. Podawać z czerwonymi burakami i korniszonami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów