Ryż smażony z sezamem i tuńczykiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 40 g wędzonego tuńczyka
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Tuńczyka rozdrobnić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Z odparowanego ryżu uformować ręcznie małe kwadraty i obtoczyć je sezamem. Obtoczone składniki przełożyć do mocno rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na tackę. Całość wysmarować pikantnym keczupem i wyłożyć rozdrobnionymi kawałkami tuńczyka. Wszystko nabić na małe wykałaczki i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy