Ciecierzyca z kabanosem w curry

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2575
Ciecierzyca z kabanosem w curry
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 35 g kabanosów wieprzowych
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Marchew obrać ze skóry, zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, również pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę osączyć z zalewy i dodać do zeszklonej cebuli wraz z ugotowaną wcześniej marchwią oraz częścią pokrojonego imbiru (pozostałą część imbiru pozostawić do dekoracji potrawy). Następnie dodać do tego pokrojone na kawałki kabanosy, wsypać curry i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz pozostawionym imbirem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów